Научници цели 20 години прибираа податоци и утврдија: Сонцето до 2050 година ќе олади

In Наука и технологија

Група научници очекува дека Сонцето до 2050 година “необично ќе се излади”. Тие ова го нарекоа “екстремен минимум”, што е суштински најниска точка во обично изедначениот 11 годишен циклус на Сонцето. 

Нуклеарната фузија во сончевото јадро предизвикува ултралилаво зрачење кое создава пеги на Сонцето. 

Научниците трагаат по шемата на тие циклуси. 

После 20 години собирање податоци и следење на Сонцето, физичарот Ден Љубин од Универзитетот Калифорнија во Сан Диего, пресмета и за колку нашата звезда ќе се олади. 

– Сонцето ќе биди поладно за 7 степени – рече Љубин во студијата објавена во Списанието на астрофизичари, пренесува АОЛ. 

– Сега има појдовна точка од која може да направиме подобар климатски модел на симулација. Така можеме да разбереме како промените во соларното ултралилаво зрачење влијаат на климатските промени – истакнува Љубин. 

You may also read!

Конкурс за стипендии за студиски престој во земјите членки на CEEPUS Програмата

Република Македонија како потписник на Договорот помеѓу Република Албанија, Република Австрија, Република Бугарија, Босна и Херцеговина, Република Хрватска, Република

Read More...

Пријави се за платена стручна пракса!

На пракса преку ИАЕСТЕ Македонија може да аплицираат сите редовни студенти кои https://www.viagrageneriquefr24.com/viagra-prix-montreal/ се на додипломски или постдипломски студии

Read More...

Повик за пријавување за академски стипендии за граѓанското општество

Отворен е повикот за академските стипендии за граѓанското општество – АСГО“ (Civil Society Scholar Awards – CSSA) кои ја

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu