Загрижувачки резултати од нередовен доручек кај децата

In Здравје

Истражувањето на Кралскиот колеџ и Лондонската школа за хигиена и тропска медицина покажа во колкав обем се предизвикуваат здравствени проблеми кај децата кои редовно го прескокнуваат доручекот и не ги добиваат препорачаните количини на клучните хранливи материи потребни за раст и развој.

 

Иако доручекот веќе долго е на листата како важна компонента на здравиот начин на живот, обемна студија во Велика Британија ги испта разликите во внесувањето на хранливи состојки меѓу редовни конзументи на доручек и оние кои редовно го прескокнуваат истиот. Овие испитувања се однесуваат на децата и адолесцентите. Вкупно, вклучени во истражувањето беа околу 1700 учесници и истото траеше 4 години. Доручекот се состоеше од околу 1000 калории и се конзумираше во периодот од 6 до 9 наутро.

Последици од прескокнување на доручекот кај децата се:

– кај 31,5% од нив не беше задоволен нити препорачаната доза на  железо, во споредба со само samo 4,4 % на деца кои конзумираа доручек;

– кај 19% од нив не беше задоволена дневната препорачана доза на внес на калциум, во споредба со 2,9% на деца кои конзумираат доручек редовно;

– кај 21,5% од нив не се задоволија нити препорачаните нивоа на внесување на јод, зa разлика од 3,3% на деца коиредовно конзумираа доручек.

 

https://www.lshtm.ac.uk/newsevents/news/2017/children-who-skip-breakfast-may-not-be-getting-recommended-nutrients

 

You may also read!

Странците во Германија се помалку платени од Германците

Иако имаат исти квалификации и работат иста работа, странците во Германија по правило имаат помала плата од Германците, а

Read More...

Стипендии за студирање во Франција

Конкурсот е отворен за кандидати кои се заинтересирани да следат студии во Франција, на ниво Мастер или Докторат. Стипендијата ги покрива

Read More...

Kонкурс за Интеруниверзитетски магистерски студии по дипломатија и меѓународни односи

Амбасадата на Кралство Шпанија во Скопје информира дека Министерството за надворешни работи и соработка на Кралството Шпанија објави конкурс

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu