Кој македонски универзитет е на прво, а кој на последно место!

In Високо образование, Образование
Loading...

За развивање и одржување на квалитетот на високото образование, согласно Законот за високото образование, на секои две години задолжително ќе се спроведува рангирање на сите универзитети и високо-образовни установи во состав на универзитетите (факултети и уметнички академии) запишани во регистарот на високообразовни установи.

 

По тој повод Министерството за образование и наука распиша отворена постапка и во 2011 година е избран Центарот за светска класа универзитети при Шангајскиот Џио Тонг Универзитет од Народна Република Кина, водечката светска институција за рангирање на високообразовни установи.

http://univerzitet.mk/wp-content/uploads/2015/12/rang.bmp
Ранг листа за академска 2015/2016 година

 

Рангирањето е спроведено согласно Берлинските принципи за рангирање на високообразовни установи и се однесува за 2016 година при што се користени податоци од 2015 година. Рангирањето ја стимуира конкуренцијата помеѓу високообразовните установи, дава значајни информации поврзани со статусот на високообразовната установа за работодавачите, стопанството и студентите и нивните родители и за сите заинтересирани субјекти.

 

Универзитетот “Св. Кирил и Методиј повторно на прво место”
-Шангајски Универзитет
Од друга страна, рангирањето на високообразовните установи претставува надополнување на постапките поврзани со оценувањето на квалитетот на високообразовните установи, даваат претстава за развојот на високообразовните установи и во зависност од нивниот квалитет може да придонесе при потранспарентаната и поправедната алокација на средствата за универзитетите врз основа на нивната успешност со цел наградување и стимулирање за уште поголемо зајакнување на квалитетот. Заради придобивките од спроведеното рангирање, се повеќе земји го вклучуваат рангирањето во своите стратегии за развој на високото образование во делот за обезбедувањето на квалитетот.

 

Согласно известувањето од МОН и Шангајската листа, УКИМ е повторно на првото место, додека изненадување на оваа листа е седмото место на УКЛО.

 

Loading...

You may also read!

Од тука може да ја симнете апликацијата МојДДВ

Денеска стартува проектот „Мој ДДВ“, со кој се предвидува поврат на ДДВ од 15 проценти. Преку оваа мерка, според најавите

Read More...

Три калуѓерки заработиле скоро милион евра од марихуана (Галерија)

Целиот проект го започнале пред седум години со само 12 билки, пренесува Klix.ba. Тие тврдат дека со своите производи успеале

Read More...

Вакцините и аутизмот немаат апсолутно никаква поврзаност, тврди уште една голема студија

Новата голема студија спроведена во Данска, не открила поврзаност меѓу вакцинирање против мали сипаници, заушки и рубеола и развој

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu