Стипендии од Фондација “Конрад Аденауер”

In Конкурси
Loading...

Фондацијата Конрад Аденауер, водена и посветена од принципите на првиот Федерален канцелар на Германија, е политичка фондација која оперира со два образовни центри и 21 образовна институција во Германија. Глобално, нашите претставништва имплементираат над 200 проекти во повеќе од 120 земји ширум светот. Седиштето на фондацијата е лоцирано во Берлин и во Свети Августин близу Бон.

Во Германија и низ светот промовираме политичка едукација и дијалог, засновани на принципите на слобода, правда и солидарност. Нашиот фокус е насочен кон зајакнување на демократијата, промовирање на Европската интеграција, интензивирање на трансатланските односи и имплементирање на развојни политики преку соработка. Фондацијата ја отвора својата канцеларија во Скопје, Република Македонија на 1 јули 2000 година.

Во рамките на својата стипендиска програма Фондацијата доделува стипендии на талентирани студенти кои се запишани на соодветна студиска програма на еден од универзитетите во Македонија (додипломски, постдипломски или докторски студи). Од кандидатите се очекува да покажат интерес и ангажман во политичкиот и/или општествен живот, како и посветеност кон демохристијанските вредности. Програмата има за цел да идентификува и поддржи млади, талентирани луѓе, кои понатаму успешно ќе бидат вклучени во сите сфери на општеството: политиката, бизнисот, науката, медиумите, културата и граѓанските организации. Апликантите треба да ги исполнат следните критериуми:

• Да бидат прифатени на соодветна студиска програма на еден од акредитираните универзитети во Република Македонија (додипломски, постдипломски или докторски студи);

• Да покажат солидни резултати за време на студиите;

• Да имаат познавање од минимум еден странски јазик;

cialis Да бидат активни во општествениот и политички живот на земјата;

• Да покажат одлучност позитивно да влијаат врз политичкот, економскиот, образовниот или општествениот развој на Република Македонија;

• Да покажат потенцијал за достигнување на највисоката позиција во својата кариера.

Потребни документи за апликација:

• Формулар за апликација (објавен на веб-страната на Фондацијата);

• Кратка биографија на англиски или германски јазик;

• Мотивациско писмо на англиски или германски јазик;

• Две препораки, од кои најмалку едната да биде од професор на универзитетот кој кандидатот го посетувал;

• Уверение/потврда за завршени додипломски студии (доколку кандидатот поседува);

• Потврда од факултет дека кандидатот е запишан на соодветните студии (потврдата може да биде доставена дополнително, по истекот на рокот за аплицирање).

Само селектираните кандидати ќе бидат поканети на интервју во Фондацијата Конрад Аденауер. Формуларите за апликација, како и дополнителни информации во врска со стипендирањето се достапни на линкот кој се наоѓа во десниот агол на овој прозорец.

Апликациите може да бидат доставени по пошта, електронски или лично на следната адреса:

Фондација Конрад Аденауер Ристо Равановски 8 MK-1000 Скопје Email: skopje@kas.de

Рок за доставување на апликации е 26 март 2018 год. Ве молиме имајте во предвид дека апликациите пристигнати по наведениот рок нема да бидат земени во предвид.

Loading...

You may also read!

Од тука може да ја симнете апликацијата МојДДВ

Денеска стартува проектот „Мој ДДВ“, со кој се предвидува поврат на ДДВ од 15 проценти. Преку оваа мерка, според најавите

Read More...

Три калуѓерки заработиле скоро милион евра од марихуана (Галерија)

Целиот проект го започнале пред седум години со само 12 билки, пренесува Klix.ba. Тие тврдат дека со своите производи успеале

Read More...

Вакцините и аутизмот немаат апсолутно никаква поврзаност, тврди уште една голема студија

Новата голема студија спроведена во Данска, не открила поврзаност меѓу вакцинирање против мали сипаници, заушки и рубеола и развој

Read More...

Mobile Sliding Menu