Што значи коефициентот на интелигенција?

In Живот и стил
Loading...

 

“Интелигенција без амбиција е како птица без крилја – Salvador Dali”

Интелигенцијата е капацитет на личноста да се однесува на одреден начин, успешно да се справува со предизвиците и да ги постигнува своите цели. Тоа е серија од вештини кои и овозможуваат на личноста да ги препознае и реши препреките од било кој вид кои се јавуваат во животот.

 

Интелигенцијата е комплекс од многу различни способности и начини на мислење, како: способност за апстрактно мислење; способност да се разберат комплексни идеи; способност за брзо и успешно учење и стекнување на знаења; искористување на претходното искуството, способност за успешно прилагодување на промените во околината, што подразбира и успешно решавање на проблеми – пишува МЕНСА. Интелигенцијата не е знаење, иако честопати се поистоветува со него и не го вклучува тоа колку си успеал во животот, колку си среќен или кој степен на образование си го завршил.

 

Степенот на интелигенција се дели во повеќе групи:

Генијалност – IQ повисок од 140

Прилично висока интилегенција – IQ помеѓу 120 и 140

Граничен степен на интилегенција – IQ помеѓу 70 и 89

Најчесто 50 проценти од луѓето имаат коефициент на интелигенција помеѓу 90 и 110, додека еден до два отсто од луѓето можат да се пофалат со резултат од 140 и повеќе.

Превземено и дополнето од hybread.mk

 

Loading...

You may also read!

Од тука може да ја симнете апликацијата МојДДВ

Денеска стартува проектот „Мој ДДВ“, со кој се предвидува поврат на ДДВ од 15 проценти. Преку оваа мерка, според најавите

Read More...

Три калуѓерки заработиле скоро милион евра од марихуана (Галерија)

Целиот проект го започнале пред седум години со само 12 билки, пренесува Klix.ba. Тие тврдат дека со своите производи успеале

Read More...

Вакцините и аутизмот немаат апсолутно никаква поврзаност, тврди уште една голема студија

Новата голема студија спроведена во Данска, не открила поврзаност меѓу вакцинирање против мали сипаници, заушки и рубеола и развој

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu