Пцуењето, останувањето до доцна навечер и неуредноста се знаци на висока интелигенција

In Истражување и развој
Извор: Alex Wong/Getty

 

Научниците открија дека останувањето
Advertisement
доцна навечер е карактеристика на интелигентните луѓе. Тие исто така открија дека пцуењето и нивото на уредност и педантност се добар показател за нивото на интелигенција.

Ноќни птици

Останувањето до доцна навечер е еден атрибут на паметните луѓе како Обама, Винстон Черчил и Марсел Пруст. Студијата објавена во Psychology Today откри дека интелигентните деца, стануваат ,,ноќни птици” кога ќе пораснат. Друга студија откри дека, иако децата ранобудници се подобри на училиште, сепак оние кои не биле ранобудници како деца имале тенденција да бидат поуспешни во подоцнежниот живот.

Сиромашен речник

Идејата дека пцуењето е знак за ограничен речник или ниска интелигенција, беше поништена од страна на нова студија објавена во Language Sciences која има за цел да го демантира верувањето за ,,богатиот речник”. Всушност, студијата открила дека причината поради која некои луѓе пцујат повеќе од другите не е затоа што не можат да смислат друг збор. Низа на емоционални тестови и тестови за вокабулар утврдиле дека “флуентноста е флуентност”, а оние кои ги делеле емоционалните карактеристики на интелигентните луѓе, исто така, биле најслободни.

Инспиративен хаос

Лошиот ракопис е добро позната карактеристика на ителигентните луѓе, како на пример Алберт Ајнштајн. Сега паметните луѓе можат да го обвинат својот бистар ум за хаосот и нередот кој владее на нивните работни маси. Една студија направена од страна на Универзитетот во Минесота откри дека недостатокот на желбата да се чисти е знак дека мозокот на човекот е сконцентриран на други работи. Исто така, според оваа студија, неуредната околина е подобра за нечија креативност отколку уредната, која се смета дека ги спречува луѓето креативно да размислуваат.

You may also read!

Резултати од конкурс за стипендии за студенти на додипломски студии за академска 2019/20 година

Прва група Список на студенти кои им се доделува стипендии од Прва група Листа на одбиени апликанти Договор за стипендија   Втора група Стипендии врз

Read More...

Кои професори добија финансиски средства за објавени трудови во списанија со импакт фактор?

Во продолжение Ви го презентираме списокот на домашни професори/научници кои од страна на Министерството за образование и наука добија

Read More...

Реакција на НАкС за повикот од ректорите да се формира синдикат за вработените во високото образование

Независниот академски синдикат (НАкС) денеска реагираше на барањето од ректорите на УКИМ и УКЛО да се формира синдикат на

Read More...

Mobile Sliding Menu