Најнова студија: Првородените деца се попаметни од помладите браќа и сестри

In Истражување и развој, Политика

Ако сте средно

Advertisement
или најмладо дете, ова може малку да Ве разочара. Очигледно, истражувањата покажале дека првородените деца најверојатно се поинтелигентни од нивните браќа и сестри.

Една студија спроведена од страна на економисти на Универзитетот во Единбург и Универзитетот во Сиднеј покажала дека првородените деца имаат подобри способности за размислување, како и подобри резултати на тестовите за интелигенција отколку нивните помлади браќа и сестри, пишува The Guardian.

Резултатите покажуваат дека причина за ова е фактот дека најстарите деца добивале повеќе ментални стимулации. Иако родителите се труделе да обезбедат исто ниво на емоционална поддршка за нивните деца, на првородените деца им било пружено поголемо внимание со задачи кои го поттикнувале нивното размислување.

Студијата, која користела податоци собрани од страна на Државниот завод за статистика на САД, испитувала речиси 5.000 деца од пред да се родат па сѐ до 14 годишна возраст и ги имала во предвид факторите како што се семејството и економските услови.

Првородените деца постигнале повисоки резултати на тестовите, вклучувајќи читање и вокабулар. Ова значи дека децата кои се родени први би имале повисок степен на образование и би заработувале многу повеќе во понатамошниот живот.

,,Нашите резултати покажуваат дека големите промени во однесувањето на родителите се логично објаснување за очигледните разлики во образованието и резултатите од пазарот на трудот“ вели д-р Ана Нуево-Чикеро од Универзитетот за економија во Единбург.

Сепак, да се биде најстар брат или сестра има и свои слабости. Едно истражување спроведено во 2009 година покажало дека првородените деца се речиси двојно поизложени на притисок да успеат во училиште отколку нивните помлади браќа и сестри.

You may also read!

Резултати од конкурс за стипендии за студенти на додипломски студии за академска 2019/20 година

Прва група Список на студенти кои им се доделува стипендии од Прва група Листа на одбиени апликанти Договор за стипендија   Втора група Стипендии врз

Read More...

Кои професори добија финансиски средства за објавени трудови во списанија со импакт фактор?

Во продолжение Ви го презентираме списокот на домашни професори/научници кои од страна на Министерството за образование и наука добија

Read More...

Реакција на НАкС за повикот од ректорите да се формира синдикат за вработените во високото образование

Независниот академски синдикат (НАкС) денеска реагираше на барањето од ректорите на УКИМ и УКЛО да се формира синдикат на

Read More...

Mobile Sliding Menu