Развојот на науката и технологија во Унгарија – пример за регионот

In Истражување и развој
Loading...
Унгарија потрошила 1,4% од својот бруто-домашен производ (БДП) за цивилни истражувања и развој во 2015 година, што е 25-ти најголем сооднос во светот.

Унгарија е рангирана на 32-рото место меѓу најиновативните земји според Индексот на иновации на Блумберг, и е пред Хонг Конг, Исланд или Малта. Индексот на глобални иновации ја става Унгарија на 33-то место во земјите од светот во 2016 година. Во 2014 година, Унгарија имала 2.651 редовен еквивалентен истражувач на милион жители, и оваа бројка постојано се зголемувала од 2,131 во 2010 година и истата може да биде споредена со онаа од САД каде има 3.984 или Германија каде има 4.380. Унгарската високотехнолошка индустрија има корист од квалификуваната работна сила во земјата и од силното присуство на странски високотехнолошки фирми и истражувачки центри. Унгарија, исто така, има една од највисоките стапки на поднесени патенти.

Клучниот актер за истражување и развој во Унгарија е Националната канцеларија за истражување, развој и иновации, која е национална стратешка и финансиска агенција за научни истражувања, развој и иновации, главен извор на совети за политиката на унгарската влада и примарната агенција за финансирање. Нејзината улога е да се развие политика и да се обезбеди дека Унгарија соодветно ќе инвестира во истражување, развој и иновации преку финансирање на одлични истражувања и поддршка на иновациите за зголемување на конкурентноста и за подготовка на стратегијата на Унгарската влада за управување со ризици, со цел да се справи со Националниот фонд за истражување, развој и иновации и Унгарската влада и Унгарската заедница во меѓународните организации.

Унгарската академија на науките и нејзината истражувачка мрежа е уште еден клучен играч во науката и технологија на земјата и е најважното и престижното научено општество на Унгарија, со главните одговорности за ширење на научни наоди, поддршка на истражувања и развој и што ја претставува унгарската наука во земјата и во светот.

Loading...

You may also read!

Иста држава, различни аршини! По кој критериум еден редовен професор добива 36.000, а друг 122.000 ден. плата?

Има огромни разлики меѓу платите на вработените на јавните универзитети, кои, пак, се финансирани нетранспарентно, немаат усогласени правилници со

Read More...

Од тука може да ја симнете апликацијата МојДДВ

Денеска стартува проектот „Мој ДДВ“, со кој се предвидува поврат на ДДВ од 15 проценти. Преку оваа мерка, според најавите

Read More...

Три калуѓерки заработиле скоро милион евра од марихуана (Галерија)

Целиот проект го започнале пред седум години со само 12 билки, пренесува Klix.ba. Тие тврдат дека со своите производи успеале

Read More...

Mobile Sliding Menu