Изведба на „Македонско девојче“ од хор во Јордан (ВИДЕО)

In Култура
Loading...

Една од најпознатите песни на Јонче Христовски, „Македонско девојче“, како дел од репертоарот на музичкиот ансамбл „Дозан ва автар“ од Јордан, која промовира хорска музика и иновативна изведбена уместност, беше изведена на 7 и 8 февруари во театарот во главниот град Аман, јавува Експрес.

Заслугите за тоа се на браќата Ајман и Самер Фаза, кои имаат потекло од Македонија, при што првиот го направил аранжманот и заедно со вториот, викан Крсте, им помогнале на другите членови на хорот да ја научат песната.

На тој начин браќата Фаза сакале да ја слават сопствената љубов кон македонската култура, кон македонскиот народ и кон своето потекло. Песната ја посветуваат на сопственото „македонско девојче“ – нивната мајка.

[srizonfbvidsingle id=https://m.facebook.com/video_redirect/?src=https%3A%2F%2Fvideo.fskg1-1.fna.fbcdn.net%2Fv%2Ft42.1790-2%2F27963586_2035325333373942_2066779782284050432_n.mp4%3Fefg%3DeyJybHIiOjM3NCwicmxhIjo1MTIsInZlbmNvZGVfdGFnIjoic3ZlX3NkIn0%253D%26oh%3Db6b7079725e6b6732fa1c80a46568c04%26oe%3D5A9B4ECF&source=embedded_video&id=1220840481382142&locale2=de_DE&__tn__=F]

„Дозан ва автар“ е водечки секуларен хор во Јордан, составен од 40 до 60 члена од оваа блискоисточна земја и од целиот свет, претставувајќи различни професии, возрасти, култури и интереси. Заедно со хоровите „Вартавар“ и „Хармонија на животот“, тие три вечери едноподруго од 6 до 8 февруари во Аман за јорданската публика изведоа широк спектар музика од регионот, како и од Алжир, Тунис, Македонија, Романија и Ерменија.

Извор: news24

Loading...

You may also read!

Кои професори добија финансиски средства за објавени трудови во списанија со импакт фактор?

Во продолжение Ви го презентираме списокот на домашни професори/научници кои од страна на Министерството за образование и наука добија

Read More...

Реакција на НАкС за повикот од ректорите да се формира синдикат за вработените во високото образование

Независниот академски синдикат (НАкС) денеска реагираше на барањето од ректорите на УКИМ и УКЛО да се формира синдикат на

Read More...

Иста држава, различни аршини! По кој критериум еден редовен професор добива 36.000, а друг 122.000 ден. плата?

Има огромни разлики меѓу платите на вработените на јавните универзитети, кои, пак, се финансирани нетранспарентно, немаат усогласени правилници со

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu