Задолжително воведување на службениот јазик на факултетите?!

In Високо образование

Одборот

Advertisement
за стандардизација на српскиот јазик, алармира на запуштеност и загрозеност на српскиот јазик и кирилицата, и предлага воведување на српскиот јазик за задолжителен предмет во сите факултети.

Претседателот на Одборот Срето Танасиќ нагласува дека нашите високобразовни луѓе немаат доволно знаење од српскиот јазик, а во целиот работен век треба да извршуваат работи на тој јазик.

“Кога заминуваат од средно училиште, во кое српскиот јазик не е доволно застапен, тие веќе не се соочуваат со изучување на српскиот јазик. Затоа многу лошо ги пишуваат документите за нивно вработување, а и не знаат дека во Србија службено писмо е кирилицата”, изјави Танасиќ. 

Со него се согласува и шефот на катедра за српски јазик при Филолошкиот факултет во Белград, проф. д-р Вељко Брбориќ кој, говорејќи за статусот на српскиот јазик во образовниот систем, констатира дека со воведувањето на новите предмети, јазикот доста ‘настрада’, и во тој поглед многу заостануваме зад развиените културни општества.

 

You may also read!

Резултати од конкурс за стипендии за студенти на додипломски студии за академска 2019/20 година

Прва група Список на студенти кои им се доделува стипендии од Прва група Листа на одбиени апликанти Договор за стипендија   Втора група Стипендии врз

Read More...

Кои професори добија финансиски средства за објавени трудови во списанија со импакт фактор?

Во продолжение Ви го презентираме списокот на домашни професори/научници кои од страна на Министерството за образование и наука добија

Read More...

Реакција на НАкС за повикот од ректорите да се формира синдикат за вработените во високото образование

Независниот академски синдикат (НАкС) денеска реагираше на барањето од ректорите на УКИМ и УКЛО да се формира синдикат на

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu