Еден од десет случаи на детска астма е поврзан со загадувањето од сообраќајот

In Истражување и развој

Четири милиони случаи на детска

Advertisement
астма можат да бидат предизвикани од загадувањето на воздухот предизвикано од сообраќајот – околу 13% од оние кои се дијагностицираат секоја година, покажа глобалната студија.

Моменталните мерки за заштита од загадување можеби треба да се променат, бидејќи повеќето деца кои заболуваат од астма живеат во области каде загадувањето е во рамките на нормалните нивоа, велат авторите.

Студијата покажа дека Јужна Кореја го има највисокиот степен на астма предизвикана од загадувањето, заедно со некои кинески градови.

Експертите велат дека е потребна итна акција за заштита на децата.

Студијата, објавена во списанието Lancet Planetary Health од истражувачите од Универзитетот Џорџ Вашингтон, ги испитувала нивоата на азот диоксид (NO2) како показател на загадувањето од сообраќајот.

NO2 е само еден елемент на загадување на воздухот, кој исто така е составен од честички, озон и јаглерод моноксид. Заедно се многу штетни по здравјето, особен за дишните патишта и белите дробови, зголемувајќи го ризикот од астма и други белодробни заболувања.

Земјите со највисоки стапки на случаи на деца заболени од астма што се поврзува со загадувањето од сообраќајот се:

 • Кувајт – 550 на 100.000
 • Обединети Арапски Емирати – 460 на 100.000
 • Канада – 450 на 100.000

Најголем број на случаи на астма како резултат на загадувањето од сообраќајот се предвидува да се случат во:

 • Кина – 760.000 случаи
 • Индија – 350.000
 • САД – 240.000
 • Индонезија – 160.000
 • Бразил – 140.000

Земјите со највисок процент на случаи на деца заболени од астма како резултат на загадувањето:

 • Јужна Кореја – 31%
 • Кувајт – 30%
 • Катар – 30%
 • Обединети Арапски Емирати – 30%
 • Бахреин – 26%

Вистинските нивоа на астма поврзани со загадувањето може да бидат повисоки во многу земји со низок и среден приход, се вели во студијата, бидејќи случаите на астма често се недијагностицирани во овие региони.

Светската здравствена организација вели дека од 1950 година па наваму стапките на астма кај децата драстично се зголемуваат. Се проценува дека 4,2 милиони прерани смртни случаи во светот се поврзани со загадувањето на воздухот, тука спаѓаат смртни случаи предизвикани од срцеви заболувања, мозочни удари и респираторни инфекции.

Во упатствата на СЗО се вели дека просечната годишна концентрација на NO2 треба да биде 40g / m3.

Д-р Саманта Вокер, директор на ,,Asthma UK” изјави:,,Владата мора да се посвети на цели кои би го довеле токсичниот воздух до правните нивоа препорачани од Светската здравствена организација, за идните генерации да можат да дишат чист воздух”, рече таа.

You may also read!

Резултати од конкурс за стипендии за студенти на додипломски студии за академска 2019/20 година

Прва група Список на студенти кои им се доделува стипендии од Прва група Листа на одбиени апликанти Договор за стипендија   Втора група Стипендии врз

Read More...

Кои професори добија финансиски средства за објавени трудови во списанија со импакт фактор?

Во продолжение Ви го презентираме списокот на домашни професори/научници кои од страна на Министерството за образование и наука добија

Read More...

Реакција на НАкС за повикот од ректорите да се формира синдикат за вработените во високото образование

Независниот академски синдикат (НАкС) денеска реагираше на барањето од ректорите на УКИМ и УКЛО да се формира синдикат на

Read More...

Mobile Sliding Menu