Во Пустец семинар по македонски јазик за сите просветни работници

In Научни собири
Во рамки
Advertisement
на напорите на општината за поквалитетна настава и познавање на македонскиот литературен јазин, во Пустец, Мала Преспа, се одржува неколкудневен семинар со просветниот кадар од општината.

За таа цел во Пустец престојуваат професори од Институтот за македонски јазик, предводени од директорката Елена Јованова-Грујевска.

На првиот ден заедно со нив беше амбасадорот на Република Македонија во Тирана, Дончо Марковски и градоначалникот на пустец Едмонд Темелко.

– Амбасадорот Марковски меѓу другото го нагласи значењето на македонскиот јазик и посака Пустец да биде бастион на изучувањето на македонскиот јазик, од каде треба да се прошири и во другите места низ Албанија  каде што живеат Македонци, информираат од општина Пустец.

Градоначалникот Темелко, пак, посакал вакви и слични активности кои значат многу за зачувувањето на македонскиот национален идентитет, култура и историја ќе продолжат и во иднина.

Просветните работници ќе добијат сертификат за усовршување на македонскиот јазик.

Во општина Пустец фунционираат две деветолетки со подрачни училишта, како и гимназија.

Извор: Нова Македонија

You may also read!

Резултати од конкурс за стипендии за студенти на додипломски студии за академска 2019/20 година

Прва група Список на студенти кои им се доделува стипендии од Прва група Листа на одбиени апликанти Договор за стипендија   Втора група Стипендии врз

Read More...

Кои професори добија финансиски средства за објавени трудови во списанија со импакт фактор?

Во продолжение Ви го презентираме списокот на домашни професори/научници кои од страна на Министерството за образование и наука добија

Read More...

Реакција на НАкС за повикот од ректорите да се формира синдикат за вработените во високото образование

Независниот академски синдикат (НАкС) денеска реагираше на барањето од ректорите на УКИМ и УКЛО да се формира синдикат на

Read More...

Mobile Sliding Menu