Вакцините и аутизмот немаат апсолутно никаква поврзаност, тврди уште една голема студија

In Истражување и развој
Фотo: ABC News

Новата голема студија спроведена во

Advertisement
Данска, не открила поврзаност меѓу вакцинирање против мали сипаници, заушки и рубеола и развој на аутизам.

Во науката и кругот на јавното здравство, ова прашање одамна се смета за решено, со повеќе студии во текот на многу години, со што се отфрлаат резултатите од една мала студија објавена пред повеќе од 20 години, која оттогаш е избришана од медицинската литература.

Но, големината на оваа студија – која вклучува 657.461 деца од Данска родени помеѓу 1999 и 2010 година – треба теоретски да го реши проблемот со кој лекарите и здравствените работници сè уште се принудени да се соочуваат на места со вкоренета и растечка отпорност кон вакцинацијата.

Студијата, објавена во понеделникот во Annals of Internal Medicine, беше спроведена од истражувачите во институтот Статенс Серум во Копенхаген. Некои од овие научници претходно имаат објавено написи на оваа тема во New England Journal of Medicine во 2002 година, врз основа на податоците од 537.303 деца од Данска, родени помеѓу 1991 и 1998 година.

Но, зошто да се повтори работата? Бидејќи беспотребната загриженост не исчезна, рече Андерс Хвид, еден од истражувачите вклучени во студијата.

Случаите со сипаници се појавуваат низ целиот свет

Во моментов на шест места во САД постои епидемија на морбили. Во јануари и февруари беа пријавени 206 случаи, според Центрите за превенција и контрола на болести. Овој двомесечен вкупен износ е поголем од годишниот за 2017 година.

Епидемија на сипаници, исто така, се пријавија во голем број други земји низ целиот свет. Француско семејство со невакцинирани деца неодамна го пренесе вирусот во Костарика. Епидемијата во една православна еврејска заедница во Њујорк беше предизвикана од случај заразен од вирусот во Израел.

Но, дали новата студија за врската помеѓу MMR вакцината и аутизмот ќе направи разлика? Не сме многу сигурни.

Тешко е да се убеди малцинството кое е отпорно на фактите дека вакцините не прават никаков проблем.

Д-р Саад Омер од Универзитетот Емори, во редакцијата објавена со студијата, напиша дека досега доказите не го смениле мислењето на скептиците. ,,Се верува дека сега живееме во свет кој е ,,отпорен на факти“, каде што податоците имаат ограничена убедлива вредност“, рече тој.

Податоците од студијата, изготвени од националниот здравствен регистар, не покажаа зголемување на аутизмот кај вакцинираните деца. Исто така, не била забележана појава на симптоми на аутизам во периодот веднаш по примањето на вакцината.

Омер рече дека фокусот сега треба да биде на студии кои ќе дадат одговор на прашањето како најдобро да се убедат родителите кои одбиваат да ги вакцинираат децата дека тие се безбедни и во најдобар интерес на здравјето на нивните деца.

You may also read!

Резултати од конкурс за стипендии за студенти на додипломски студии за академска 2019/20 година

Прва група Список на студенти кои им се доделува стипендии од Прва група Листа на одбиени апликанти Договор за стипендија   Втора група Стипендии врз

Read More...

Кои професори добија финансиски средства за објавени трудови во списанија со импакт фактор?

Во продолжение Ви го презентираме списокот на домашни професори/научници кои од страна на Министерството за образование и наука добија

Read More...

Реакција на НАкС за повикот од ректорите да се формира синдикат за вработените во високото образование

Независниот академски синдикат (НАкС) денеска реагираше на барањето од ректорите на УКИМ и УКЛО да се формира синдикат на

Read More...

Mobile Sliding Menu